HTML

HTML

A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék hallgatói és oktatói blogja az Android platformról.

Facebook

Friss topikok

  • édesebb élet: www.gsmbutik.hu/sony-xperia-xz2-tukrozodes-es-uva-uvb-mentes-uvegfolia-tempered-glass (2018.05.18. 01:30) Kutatók éjszakája - 2014
  • lajthabalazs: Nem admoboztam azóta. Hétfőn lesz egy elóadás az Ericssonos Android klubbon, ahol lesz szó a témár... (2011.12.03. 07:09) Reklám-tapasztalatok
  • A Tata: szeretnék érdeklődni, hogy nem diák is jelentkezhet-e ilyen tanfolyamra; akár programozói előképze... (2011.02.03. 16:51) Újévi gyorstalpaló 2. - Adatok
  • lajthabalazs: 80 requestnél jött egy reklám, aztán semmi. Most 120 requestem volt, és két telefonon is 3G-n is ... (2011.02.02. 20:52) Don't download!
  • EvilHedgehog: Tanulságos. Ezért nem raktam én sem főzött ROM-ot a Galaxy S-re pedig csábító volt... (2011.01.29. 10:29) Softkeyboard

Linkblog

Mobilpiknik - másnap

2010.11.11. 15:11 lajthabalazs

Nagy reményekkel vágtam neki az esős őszi estének. A belvárosi forgalom mellett is jóval kezdés előtt érkeztem a Godot Kávéházba. Az underground hangulatot az eső mellett az útlezárások és felbontások is fokozták. A kávéházba belépve már konferenciásabb volt a hangulat, csinos házigazdasszony, kitűző, projektor, széksorok.

Húsz perccel a kezdés előtt kezdtek szálingózni az emberek, az ülőhelyek szép csendben, az állóhelyek már hangos neszezéssel fogytak el. Bence rövid felezetőjét követően némi audio-video bűvészkedés után kezdetét is vette az első előadás.  Az előadó az első generációs guruk minden jegyét magán viselte. Túl néhány piaci lufin, élő szemtanujaként platformok születésének és halálának, visszafogottan de magabiztosan mutatta be új drágaságát, a Windows 7 Mobile-t. Szép. Gyors. És nem mellesleg van rajta Live és Zune. Tényleg meggyőző volt, a felület letisztultsága, a többször hangoztatott beépített betűtípusok formája és arányai olyanok voltak, mint amilyennek egy Apple terméket képzel az ember, ha csak olvas róla. Az átvezető animációk inovatívak - kicsit a Prezi.com-ot idézik - és Androidos szemmel nézve meglepően gyorsak, folyékonyak. Kicsit lelombozott, hogy Silverlight, de ez már egyéni izlés kérdése.

A második előadás - GUI fejlesztés Android alá - kis csalódást okozott. Győrffy Péter nem sokat nézhetett ki a közönségből, az alapoktól indult, és így nem is építkezhetett túl magasra, a szűkre szabott, 5 perces keretben.

Orosz Bálint előadása mindenért kárpótolt. Egyrészt annyi hangzót zsúfolt az 5 percébe, amennyivel más tizet is kitölt, másrészt szarvánál ragadta a témát. Saját tapasztalatok, általános irányelvek, mind-mind a GUI tervezéshez kapcsolódóan, amint azt elvártuk. Lehetett volna egy kicsit több usability, de ennyi időbe még Bálint sem tudott mindent belezsúfolni.

Kicsit más szemszögből közelítette a területet előadásában Szépvölgyi Tamás, aki a Sanomát - így kicsit a megrendelői oldalt - képviselte a rendezvényen. Fájó pontja volt az előadásnak, amikor levezette, hogy ma magyar piacra nem szabad mobil-alkalmazást fejleszteni. Csak abban reménykedem, hogy előbb nő meg a piac, mint hogy lefedjék a jelenlegi szereplők, és marad még rés az utánpótlásnak.

Szintén érdekes volt Szabó Gergely előadása, aki egy sokak által hanyagolt terület szépségeit és kihívásait mutatta be. Miközben mások úgy gondolják, hogy a Mobilfejlesztési Bölcsek Köve titániumból készült, Gergely megmutatta, hogy a HTML segítségével alacsony költségvetésből is el lehet érni az összes népszerű mobil - és asztali - platformot. A böngészőben futtatott webes alkalmazás sok előnye közül talán kevés hangsúlyt kapott a karbantarthatóság, pedig ez az egyetlen megközelítés, amellyel Market nélkül lehet akár teljesen kicserélni a mit sem sejtő felhasználó alkalmazását.

Az előadások közt 5-5 perc jutott kérdésekre is, amik záporoztak is az előadókra. Akik nem tudták mikrofonba folytani kommunikáció-igényüket, azok az előadások vége felé már hlakan morajlottak, így szinte észrevétlenül csúszott át a konferencia piknikbe. Ekkor már nem volt olyan előnyös az esemény elején megszerzett előkelő helyen az első sorok egyikében. A társaság jó volt, de a szendvicsek a másik oldalról indultak, és alig jutottak át a komoly szűrésen.

Innentől - vélhetően fél nyolc - 11-ig észrevétlenül suhant az idő. A jelenlevők száma 90-ről kezelhetőre, majd kezelhetőről ritkásra zsugorodott. Végül ott találtam magam a gödör alján a szervezőkkel. Ők örömükben még mélyebre itták magukat, maró cigarettafüstben kellemes beszélgetéssel telt a rákövetkező két óra, majd mindenki a saját lábán távozott.

Jó piknik volt, sok érdekes embert, és egyszersmint ipari szereplőt ismertem meg. A nevek nem maradtak meg, úgyhogy névjegykártya-töredékekből kell majd az eseményeket visszaállítanom, de már készül erre is egy alkalmazás. Remélem lesz következő piknik is, és közben sikerül majd visszacsábítani az egyetemre néhány inspiráló startuppert, hogy az ő példájuk és tapasztalataik irányt mutassanak az ifjúságnak.

A képek Udvardy Dávid keze munkái.

Szólj hozzá!

Címkék: mobilpiknik

A bejegyzés trackback címe:

https://edudroid.blog.hu/api/trackback/id/tr732441743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása