HTML

HTML

A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék hallgatói és oktatói blogja az Android platformról.

Facebook

Friss topikok

  • édesebb élet: www.gsmbutik.hu/sony-xperia-xz2-tukrozodes-es-uva-uvb-mentes-uvegfolia-tempered-glass (2018.05.18. 01:30) Kutatók éjszakája - 2014
  • lajthabalazs: Nem admoboztam azóta. Hétfőn lesz egy elóadás az Ericssonos Android klubbon, ahol lesz szó a témár... (2011.12.03. 07:09) Reklám-tapasztalatok
  • A Tata: szeretnék érdeklődni, hogy nem diák is jelentkezhet-e ilyen tanfolyamra; akár programozói előképze... (2011.02.03. 16:51) Újévi gyorstalpaló 2. - Adatok
  • lajthabalazs: 80 requestnél jött egy reklám, aztán semmi. Most 120 requestem volt, és két telefonon is 3G-n is ... (2011.02.02. 20:52) Don't download!
  • EvilHedgehog: Tanulságos. Ezért nem raktam én sem főzött ROM-ot a Galaxy S-re pedig csábító volt... (2011.01.29. 10:29) Softkeyboard

Linkblog

Android a célkeresztben

2010.11.06. 14:36 lajthabalazs

Valami baj van a mai ifjúsággal. Android, US military kutatás, sniper, és így voltunk hatan Lédeczi Ákos előadásán. Pedig nem csak az I épületben volt kifüggesztve több helyütt, de az Edudroid Twitter-oldalra is felírtam. Milyen jobb dolga lehet az embernek pénteken délután kettőkor?!

Azoknak, akik nem voltak ott, jöjjön egy összefoglaló, remélem, a slide-okat is meg tudom majd szerezni. Lédeczki Ákos a Vanderbilt University vezető kutatója. Csoportja több éve foglalkozik mesterlövész eláhrítással, ők dolgozták ki és alkották meg a világ első elosztott vezetéknélküli hálózaton alapuló mesterlövész-meghatározó rendszert.

Az előadás - a 20 éves amerikai tartózkodás ellenére is magyaros - angol nyelven folyt le. A professzor a csoport eddigi munkáját mutatta be, videókkal illusztrálva. A videók az éles tesztelést  mutatták be, egy - még a hidegháború alatt - Amerikában felépített német kisváros utcáin. Meglehetősen látványos volt, ahogyan a város - rendelkezésre álló - három dimenziós modelljén a lövést követően másodperceken belül megjelent a lövész 1m-re pontos pozíciója. Ehhez 60 szétszórt szenzorra volt szükség. Ugyanilyen pontosságú eredményt produkált a rendszer több lövész esetén, és nem kis megdöbbenésemre akkor sem tévesztett, mikor egy géppuskasorozat közben adott le egy mesterlövész négy lövést. A probléma matematikája meglepően egyszerű volt, legalábbis az a része, amit a közönséggel megosztottak. Minden szenzor négy, mikroszekundumonként mintavételezett mikrofonnal volt felvértezve. A rendszer a torkolat-tüzet vette alapul és számolta ki, hogy milyen távol van a lövész, és milyen irányban. Minden egyes szenzor elég pontosan tudta becsülni azt hogy hol a lövész. És itt jön a csavar. Mert ameddig nyílt terepen egy szenzor is megmondja a lövés pontos helyét, addig városi környezetben a visszhangok miatt a szenzor által pontosan becsült pozíció lehet, hogy az eredeti pozíció többszörösen tükrözése. Viszont a szétszórt szenzorok közül azok, amelyek a lövést is hallották és nem csak a visszhangot, a lövés idejéről és helyéről is konzisztensen nyilatkoznak, míg akik a visszhangot észlelték, jellemzően különböző tükröződéseket kaptak, és így a téves meghatározások időben és térben is szétszóródnak, ezáltal egy csúszóablakkal és némi heurisztikával könnyen kiválasztható az egy legvalószínűbb lőállás. A szuperszónikus lövedék keltette lökéshullám formájából és sebességéből a rendszer még a lövedék kaliberére és a pontos fegyverre is jó becslést adott, egyben a lövés irányát, célpontját is meg tudta határozni.

 De hol jön az egészbe az Android? Az előzőekben leírt teszteket 60 elszórt szenzorral folytatták le. De az arcvonal mozog, és a katonáknak van jobb dolga is, mint fölszedni és újratelepíteni a szenzorokat, közben ellenőrizni, cserélni az elemet. Ezért az új kutatási irány a katonákon elhelyezett szenzorok felé mutat. Mivel a katonák nagyon fürgék, főleg ha tűz alá kerülnek, ezért ez sok új kihívást hozott a telepített rendszerhez képest. A katona orientációja annyira pontatlanul határozható csak meg, hogy értelmét vesztette a négy mikrofon, és így sisakonként egyetlen egy mikrofonnal kell dolgoznia a kutatóknak. Ennek ellenére látványos eredményeket értek el. Már a szigetelőszalaggal tompított telefonba épített 40kHz-en mintavételezhető mikrofonokból is elegendő egy ahhoz, hogy megmondja, hogy milyen messziről érkezett a lövés, és a lövedék milyen messze haladt el a mérőponttól (feltételezve, hogy a fegyver nem lehet más, csak AK47-es, ami a mostani háborúkban csak kis elhanyagolás). Néhány ilyen mérés, és a mérőállomások relatív pozíciója elegendő a lövész pontos meghatározásához.

Mivel a katonák a telefont nem tartják a sisakjukon, és nem szívesen ragasztják le szigszallaggal - valamint a 40kHz-es mintavételezés nem enged sok üzemidőt, ezért dedikált mikrofont és jelfeldolgozót kapnak, mely az Android telefon perifériájaként szolgáltat adatot a telefonnak és a hálózatnak. Implementációs részletekbe nem mentünk bele, a klienst sem mutatták be, pedig érdekes ergonómiai kérdés, hogy éles harci helyzetben, kesztyűben, psukát tartva, tűző napfény mellett hogyan is kezel a katona egy érintőkijelzős okostelefont, de a az előadás nagyon érdekes volt.

Ja, és az MSC-s diákok sajnálhatják, hogy érdeklődésük nem terjed ki az ilyen előadásokra, ugyanis a professzor éppen diákokat keresett egyékbént szinte kizárólag magyar nyelvű csapatába. Talán legközelebb.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edudroid.blog.hu/api/trackback/id/tr732428427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnarm 2010.11.08. 20:15:08

"Valami baj van a mai ifjúsággal. Android, US military kutatás, sniper, és így voltunk hatan Lédeczi Ákos előadásán. Pedig nem csak az I épületben volt kifüggesztve több helyütt, de az Edudroid Twitter-oldalra is felírtam."

Egy kérdésem lenne: ITT miért nem volt hirdetve? (Az I épületben nem találkoztam a kiírással, a twitterre hivatkozni pedig kicsit erős, tekintve, hogy két követője van az @edudroidnak, amiből ketten a blog szerzői.) Szerintem nem a diákok érdeklődésével volt a probléma, hanem a meghirdetéssel. Én például szívesen meghallgattam volna. Pedig nem is TMITes szakirányon vagyok ;-)

lajthabalazs · https://google.com 2010.11.08. 23:07:36

Rengeteg mentségem van :)

1. több kollégától hallottam a dologról, ezért gondoltam, hogy mindenki látta a kiírást. Persze lehet, hogy ők azért vették észre, mert többet lebzselnek az aulában, a diákok meg loholnak előadásra.

2. Nem a mi "rendezvényünk" volt, hanem a MIT-é, feltételeztem, hogy ők terítik az információt.

3. Nem tudtuk, hogy a blogot olvassa-e egyáltalán külsős, vagy csak mi.

4. Valahogy elsikkadt.

Így utólag tényleg jobb lett volna, ha itt is hirdetjük, a jövőben jobban bízunk majd a blog olvasottságában, és a diákok érdeklődésében.

A slide-okat még nem kaptam meg.
süti beállítások módosítása