HTML

HTML

A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék hallgatói és oktatói blogja az Android platformról.

Facebook

Friss topikok

  • édesebb élet: www.gsmbutik.hu/sony-xperia-xz2-tukrozodes-es-uva-uvb-mentes-uvegfolia-tempered-glass (2018.05.18. 01:30) Kutatók éjszakája - 2014
  • lajthabalazs: Nem admoboztam azóta. Hétfőn lesz egy elóadás az Ericssonos Android klubbon, ahol lesz szó a témár... (2011.12.03. 07:09) Reklám-tapasztalatok
  • A Tata: szeretnék érdeklődni, hogy nem diák is jelentkezhet-e ilyen tanfolyamra; akár programozói előképze... (2011.02.03. 16:51) Újévi gyorstalpaló 2. - Adatok
  • lajthabalazs: 80 requestnél jött egy reklám, aztán semmi. Most 120 requestem volt, és két telefonon is 3G-n is ... (2011.02.02. 20:52) Don't download!
  • EvilHedgehog: Tanulságos. Ezért nem raktam én sem főzött ROM-ot a Galaxy S-re pedig csábító volt... (2011.01.29. 10:29) Softkeyboard

Linkblog

Véget ért az Android tanfolyam

2012.02.18. 16:10 lajthabalazs

Véget ért az első Android tanfolyam, amit a Centroszet segítségével tarthattunk meg. A 8-10 fővel tervezett tanfolyam végül 18 fővel indult, és így is voltak, akik már csak a második kurzusra kaphattak helyet. Szinte mindenki fel tudta venni az iramot, és sikerrel végezte el a tanfolyamot.

Bár már tavaly tavasszal megszületett a képzés terve, és nyár óta készültünk, minket is értek meglepetések. A hardveres és szoftveres környezetet a Centroszet biztosította, szerencsére volt meleg-tartalék, így mindenki követni tudta a gyakorlatok anyagát. Az első nagyobb problémát a driverek okozták, ahány hallgatónk érkezett, annyiféle telefonon, tableten szerettek volna dolgozni.

Szintén kihívást jelentett a jelentkezők különböző mértékű felkészültsége. Bár az egyetemen már megszoktuk, hogy nincs két egyforma képességű diák, ott legalább abban biztosak lehettünk, hogy néhány tárgyat mindenki hallgatott. A tanfolyamra viszont nagyon színes palettáról érkeztek jelentkezők. Élelmiszeripari mérnöktől rendszer-adminisztrátoron keresztül multinacionális cégnél alkalmazott szoftvertesztelőig széles volt a skála. Miközben az egyetemen már alapértelmezett a Java tudás, a tanfolyamra érkező diákok közül volt, aki a nyelv születése előtt szerezte meg műszaki diplomáját. Az egyetlen közös pont, amire építhettünk a tanfolyam alatt a lelkesedés, és a tudás iránti vágy volt.

 

Bár előzőleg jól átgondoltuk a tematikát, a gyakorlatban nem minden elképzelésünk állta meg a helyét. Szerencsére vizsgaidőszak lévén a visszajelzések és tapasztaltak alapján sikerült az anyagot a hallgatósághoz igazítani. Két nagy kihívással szembesültünk: az Android logikája meglehetősen távol esik a hagyományos futtatási modellektől, így elsajátításához több ismétlésre és példára van szükség, mint előzőleg gondoltuk. Másrészt arra kellett rádöbbennünk, hogy a vezetett laborok követése nem feltétlenül a legszórakoztatóbb feladat, így péntek este nem várható el még egy érdeklődő és lelkes hallgatótól sem, hogy több tucatnyi sort gépeljen be megszakítás nélkül. Az első alkalom után gyorsan átdolgoztuk az órák felépítését, hogy a gyakorlat és elmélet váltakozásával színesítsük az alkalmakat, és belépési pontokat készítettünk elő, hogy ha egy-egy részfeladat nem sikerül, akkor is folytatni tudja a munkát a hallgató.

Szintén több időt fogunk a következő alkalommal a fejlesztői környezet – értsd Eclipse – megismerésének szentelni, és nagyobb hangsúlyt fektetünk a kiadott anyagokban az objektum-orientált szemlélet bemutatására, és az Android API főbb fejezeteinek ismertetésére.

 

Összességében jó hangulatban telt a tanfolyam, a visszajelzések alapján sikerült teljesítenünk feladatunkat, és megismertetni a hallgatókat az Android platformmal és a fejlesztés alapfogásaival. Ezek mellett nyolc alkalom során legalább annyit tanultunk mi a felnőttképzésről, mint a hallgatók az Androidról – az API alapos újra-olvasásával egyébként mi is fedeztünk fel új részleteket. Így bizakodva nézünk a következő alkalom elébe. A helyek már telnek, az indulás tervezett időpontja 2012. március 23. A tematikáról, jelentkezési feltételekről a Centroszet Kft honlapján találhattok részleteket.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam android oklevél felnőttképzés

A bejegyzés trackback címe:

https://edudroid.blog.hu/api/trackback/id/tr184129899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása