HTML

HTML

A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék hallgatói és oktatói blogja az Android platformról.

Facebook

Friss topikok

  • édesebb élet: www.gsmbutik.hu/sony-xperia-xz2-tukrozodes-es-uva-uvb-mentes-uvegfolia-tempered-glass (2018.05.18. 01:30) Kutatók éjszakája - 2014
  • lajthabalazs: Nem admoboztam azóta. Hétfőn lesz egy elóadás az Ericssonos Android klubbon, ahol lesz szó a témár... (2011.12.03. 07:09) Reklám-tapasztalatok
  • A Tata: szeretnék érdeklődni, hogy nem diák is jelentkezhet-e ilyen tanfolyamra; akár programozói előképze... (2011.02.03. 16:51) Újévi gyorstalpaló 2. - Adatok
  • lajthabalazs: 80 requestnél jött egy reklám, aztán semmi. Most 120 requestem volt, és két telefonon is 3G-n is ... (2011.02.02. 20:52) Don't download!
  • EvilHedgehog: Tanulságos. Ezért nem raktam én sem főzött ROM-ot a Galaxy S-re pedig csábító volt... (2011.01.29. 10:29) Softkeyboard

Linkblog

Google+: még egy Facebook?

2011.06.29. 21:41 lajthabalazs

 Az Android levelezőlistán megszaporodtak a Google+ hozzáférésre - meghívóra - vonatkozó kérdések. Cserébe a Facebook falamon rögtön egy intő hozzászólás fogadott. Utánanéztem egy kicsit hogy mit is gondolt a Google hozzáadni a közösségi médiához, amitől hirtelen elszürkülhet a Facebook kékje.

Nem részletezném a találtakat, a Wired lehozott egy cikket, mely ezt megteszi helyettem, bőséges háttérinformációval kiegészítve a szűkös Facebook-klón szolgáltatás-csomagot.

A tanszéken az utóbbi hónapban több magasröptű megbeszélésünk is volt a saját közösségi alkalmazásunk kapcsán. E mellett az elmúlt napokban Csikor Levente munkásságától ihletve, sokak bosszúságára elkezdtem tesztelgetni egy kezdetleges Facebook ágenst. Így amikor megtudtam, hogy mi is az a Google+, végre megfogalmazódott bennem - is - a közösségi média fundamentális hibája.

Miközben a világ eseményei összefonódnak, sok féle relációval kötődnek egymáshoz, melyek közül az ember számára legtanulságosabb a kazualitás, addig a közösségi média semmilyen eszközt nem ad ezen kapcsolatok ábrázolására, sőt, a felhasználókat nem csak hogy nem motiválja ezek felfedezésére, hanem egyenesen igyekszik azokat a felhasználó elől elrejteni. Ha sikerül is feedjeinket megtisztogatni a felesleges "információtól" akkor is csak kronológiai sorrendjét láthatjuk a különböző eseményeknek.

Konstruktív, értékteremtő párbeszédek, beszélgetések helyett a egymás mellett kiabáló emberek sokasága tárul a közösségi oldalra belépő felhasználó elé (nem véletlen, hogy sokkal könnyem emberszabású robotot írni Facebookhoz mint akár csak egy ügyfélszolgálathoz, hogy a személyes chatelést ne is említsük). És hogy a kiabálásban még nehezebb legyen eligazodni: nem lehet a feedet rendszerezni, nem lehet tagelni, nem lehet egy üzenetet hivatkozni. Nem lehet két felhasználó közt folyt interakciókat összegyűjteni (ha azok nem üzenetek formájában, hanem mondjuk kommentekben zajlottak). A közösségi felhasználók egy erős profilból, és rövid posztok összefüggéstelen, ellenőrizhetetlen halmazából állnak.

És a Google+ mindezt kiegészíti egy algoritmusok által hasznosnak talált feeddel (vajon hol láttunk már ilyet?), még jobban tagolva a felhasználó elé tárt világot, promotálva a vizuális tartalmat, 2 perces érdekességekkel árasztva el a felhasználót: minimális attention-span, valódi vélemény-alkotás helyett egy Like az érdekesség/esemény megismerése, megértése nélkül.

Hogy lehetne jobban csinálni? Július elsején indul a H.A.V.E.R kódnevű rendszer fejlesztése, amely több fentebb vázolt problémára fog megoldást adni. A tervek szerint a minimális tanulmányi és szociális funkció-csomag már a regisztrációs héten elérhető lesz - és ez nem egy meghívókkal körülzárt beta lesz, hanem egy igazi, bugos 0.3-as release.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edudroid.blog.hu/api/trackback/id/tr143025837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása